Medicinens sjuka historia samt posivit åldrande

Seminariet leds av: Henrik Widegren, öron-näsa-halsläkare, foniater (röstläkare) och medlem i panelen i SVT:s Fråga Lund. Han är även låtskrivare, artist och krönikör i Dagens Medicin.

Varför gör vi som vi gör idag i sjukvården? För att få reda på det måste vi blicka tillbaka och se var vi kommer ifrån. Henrik kommer att presentera 7000 år av medicinhistoria på 70 minuter.


Datum och tider

Stockholm 15 november kl 12.30 – 16.00

Göteborg 6 november kl 12.30 – 16.00

Seminariet arrangeras i samverkan med konferensen Läkarsekreterarforum.

Om seminariet

Henrik Widegren är öron-näsa-halsläkare, foniater (röstläkare) och medlem i panelen i SVT:s Fråga Lund. Han är även låtskrivare, artist och krönikör i Dagens Medicin.

Varför gör vi som vi gör idag i sjukvården? För att få reda på det måste vi blicka tillbaka och se var vi kommer ifrån. Henrik kommer att presentera 7000 år av medicinhistoria på 70 minuter. Från Hippokrates till Dr Google, pest och kolera, åderlåtning och lobotomi. Sjukvården har inte alltid varit hälsosam. Sköterskor har inte alltid varit snälla. Och doktorer rökte Camel, för det var nyttigare!

Henrik kommer även att prata om ålder och åldrande. Två dagar innan han fyllde 50 fick han ett brev från Region Skåne. Hans första tanke var att hans arbetsgivare ville gratulera honom på födelsedagen. Men nej, det var ett erbjudande om provtagning för prostatacancer…

Varför tänker vi så mycket på ålder? Vad händer egentligen med kroppen när vi blir äldre? Kan vi verkligen göra något åt det? Och är 70 det nya 20? Henrik kommer att förklara hur sex, drugs and rock’n’roll förvandlas till sex mediciner och läkarrock. Ålderskriser behandlas bäst med glädje!

Eftersom Henrik skriver låtar om medicin och sjukvård kommer han även att ha med gitarren och blanda prat och sång. Han kommer dock inte att dansa. Och det ska vi vara evigt tacksamma för!

Bilder på Henrik Widegren är tagna av Freddy Billqvist.